Online vindbaar zijn is tegenwoordig belangrijker dan ooit. En ieder jaar wordt er online meer gezocht naar bedrijven, producten en merken. Vindbaar zijn is dan natuurlijk erg belangrijk. De belangrijkste zoekmachine is ondertussen een die bijna iedereen op aarde kent en regelmatig gebruikt: Google. Het is dus belangrijk om goed gevonden te kunnen worden via deze zoekmachine om zo je bestaande of potentiële klanten te bedienen. Zoekmachine optimalisatie is beter bekent als Search Engine Optimalisation (SEO). Het doel van SEO is om zo hoog mogelijk te komen in de zoekresultaten op een organische manier, dus buiten de advertenties om.
Het beste is dat voor deze 5 stappen of tips geen jarenlange kennis van SEO nodig is. En je kunt deze stappen binnen 30 min doorlopen en toepassen. Dus laten we van start gaan!
1) Pagina’s met weinig inhoud aanpassen
Pagina’s met weinig inhoud of content worden ook wel Thin Content Pages genoemd. Dit zijn pagina’s met weinig woorden, meestal minder dan 300 woorden. Een zoekmachine als Google ziet deze pagina’s dan als niet waardevol genoeg en zal deze dan ook een minder hoge rangschikking geven, en dus minder goed vindbaar. Overigens is het niet altijd het aantal woorden dat bepalend is voor de ranking, denk bijvoorbeeld aan webshops met product pagina’s die weinig woorden hebben en toch een goede ranking kunnen krijgen. Dan is bijvoorbeeld duidelijke hiërarchie doorslaggevend.
2) Verbeterde site-snelheid
Om meerdere redenen is een website die snel kan laden belangrijk. Zo is uit verschillende onderzoeken gebleken dat als een website niet binnen 3 seconden kan laden dat een bezoeker dan geneigd is niet langer te wachten en dus direct vertrekt. Maar minstens zo belangrijk is de waarde die Google hecht aan een website die snel kan laden. Google zal een snelle website niet belonen, maar een langzame website wel straffen. Dus het sneller maken van een website kan helpen bij het verbeteren van de ranking in Google.
Om te zien hoe goed en snel de website functioneert zou er gekeken kunnen worden naar Google Analytics. Als je inlogt bij Google Analytics staan deze gegevens onder Behavior (gedrag) en dan Overview (overzicht). Maar er zijn ook goede tools om de snelheid van de website te peilen. Een tool hiervoor is Pingdom of Gtmetrix.
Om de snelheid te verbeteren zal je naar deze drie C’s moeten kijken:
- Caching Plugins: Deze plug-ins doen al het technische werk om een website sneller te maken.
- Comprimeer: Maak grote afbeeldingen en bestanden kleiner of vervang ze.
- Controleer je hosting: Een goede webhosting met snelle servers kunnen een groot verschil maken.
3) Optimalisatie voor mobiel en tablet
Al lange tijd is het gebruik van mobiel en tablet hoger dan dat van de desktop als het gaat om websites bezoeken. In de toekomst zal dit nog verder toenemen is de verwachting, naarmate de smartphones aldoor beter worden. Uiteraard weet ook Google dit en belonen zij steeds meer websites die vriendelijk zijn voor mobiele gebruikers met een betere ranking en maken zij deze websites dus beter vindbaar. Want ook Google wilt haar gebruikers een prettige ervaring bieden. Dus optimaliseer de website en laat bijvoorbeeld teksten niet raar links of rechts van een afbeelding afgebroken staan en centreer afbeeldingen en teksten bij een smaller schermgebruik.

4) Afbeeldingen een beschrijving geven
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat voor gemiddeld 10% van alle websitebezoeken komt via Google afbeeldingen. Om te profiteren van dit verkeer is het relatief makkelijk en slim om alt-teksten en beschrijvingen toe te voegen aan alle afbeeldingen. Er zijn ook tools die afbeeldingen op websites kunnen opsporen die geen alt-teksten hebben. Ideaal voor het optimaliseren van de website dus! Vindbaar zijn via afbeeldingen kan dus ook!
5) Verbeter de sitestructuur en interne links
Tot slot, en misschien wel het belangrijkste, is de sitestructuur en de interne links. Want een goede navigatie is doorslaggevend voor de SEO. Als er bijvoorbeeld vanaf elke pagina op een website naar een specifieke pagina wordt gelinkt zal deze een hoge prioriteit krijgen. Dit zijn dan de interne links van de website. Intern zou je naar niet meer dan gemiddeld 10 pagina’s moeten linken. Als een pagina dus beter moet scoren kan dit het snelste gerealiseerd worden door meer links naar die pagina te sturen.
Conclusie
Er zijn hele boeken geschreven over hoe een website beter gevonden kan worden. Deze SEO boeken moet je dus ook zeker gaan lezen als dieper in deze materie wilt duiken. Bovenstaande tips kunnen gezien worden als de 5 belangrijkste uitgangspunten voor hoe je een website beter vindbaar kan maken. En een beter vindbare website boekt in het algemeen betere resultaten. Het is dus verstandig om hier zo snel mogelijk mee aan de slag te gaan. Maak je website goed vindbaar! Heb je hierbij hulp nodig of vragen? Neem dan contact op.