Wat zijn populaire Sociale media? (Top 10 Nederland)

Sociale Media

De wereld van sociale media heeft de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt. Tegenwoordig is het niet langer beperkt tot alleen een communicatiemiddel, maar het heeft zich ontwikkeld tot een volwaardige industrie met sociale media experts en bedrijven die grotendeels afhankelijk zijn van sociale media.

Welke sociale media worden het meest gebruikt?

Er zijn momenteel bijna 5 miljard sociale media-gebruikers wereldwijd, en met de voortdurende ontwikkeling van toegankelijke technologie wordt verwacht dat dit aantal alleen maar zal toenemen. Sociale media zijn niet langer beperkt tot de jongere generaties en hoogopgeleiden; het is uitgegroeid tot een waardevolle bron van informatie, entertainment en connecties, en voor velen zelfs een bron van inkomen.

De populairste sociale media in Nederland

PositiePlatformAantal gebruikersGroei of daling
1Whatsapp13,5 mil.+ 7%
2Youtube10 mil.+ 7%
3Facebook10 mil.– 5%
4Instagram8 mil.+ 18%
5LinkedIn5 mil.+ 1%
6Pinterest4,5 mil.+ 10%
7TikTok4 mil.+ 34%
8SnapChat4 mil.+ 21%
9Twitter (X)3 mil.-13%
10Telegram1,5 mil.+ 1%
Top 10 meest gebruikte sociale media in Nederland (2023).

Snelste groeiende sociale media platforms

Met een stijging van +34% in aantal gebruikers is TikTok nog altijd het snelst groeiende social media platform. Een andere snelle stijger is het ook relatief jonge SnapChat met een percentage van +21%. Op plek 3 vinden we Instagram met een stijging van +18%. Enigszins verrassend omdat Instagram niet meer als nieuw beschouwd wordt. Als we het jaar 2022 met 2023 vergeleken wordt scoren deze 3 dus het beste als het om groei gaat.

Meest gebruikte sociale mediaplatform
Ook al daalde het aantal gebruikers op Facebook in Nederland, is het platform wereldwijd met 3 miljard gebruikers, waarvan 2 miljard actieve gebruikers per dag, nog altijd wel het meest gebruikte sociale mediaplatform.

gebruikers op hun telefoon of smartphone gebruik sociale media in nederland
Facebook heeft 3 miljard gebruikers wereldwijd.

Snelst krimpende sociale media platforms

Van de top 10 sociale media is Twitter, tegenwoordig X, de grootste daler met -13%. Het kan te maken hebben met de overname door Elon Musk dat meer dan 40 miljard betaalde voor de overname van Twitter eind 2022. Sinds Musk de nieuwe eigenaar is komt het platform regelmatig negatief in opspraak wat ook effect zou kunnen hebben op gebruikers van het platform. De andere daler is Facebook met een daling van -5%. Uit onderzoek blijkt dat met name jongeren massaal Facebook de rug toekeren voor alternatieven.

Linkedin profiteert niet van terugval Twitter

Opvallend is dat Linkedin niet weet te profiteren van de terugval van Twitter. In Nederland stopten bijna een half miljoen gebruikers met Twitter maar die stapten niet massaal over naar bijv. Linkedin, waar je dus geen effect ziet. 5 miljoen Nederlanders gebruiken LinkedIn, waarvan 1 miljoen dagelijks. Waarbij je in het dagelijkse gebruik zelfs een kleine krimp ziet; vorig jaar waren het nog dagelijks 1,2 miljoen gebruikers namelijk. Er duiken wel nieuwe platforms op als alternatief voor Twitter maar met weinig succes tot nu toe.

Elon Musk kocht Twitter en noemde het X.
Elon Musk kocht Twitter en noemde het X.

Tiktok groeit het snel van de sociale media platforms

Terugkomend op de winnaar van de groeiende sociale media platforms, TikTok. Waar het nieuwe Twitter met de naam X regelmatig bekritiseer wordt is het bij Tiktok in overtreffende trap. Bij bedrijven en landen zelfs Tiktok verbieden of dit sterk overwegen. Dit vanwege de zorgen over privacy en de invloed van China, wint TikTok enorm aan populariteit in Nederland.

Nederlanders op TikTok

Ruim 4 miljoen Nederlanders maken tegenwoordig gebruik van TikTok, het online paradepaardje van China. Bovendien wordt de app zeer actief gebruikt, met maar liefst 2,5 miljoen Nederlanders gebruikt de app dagelijks. Dit aantal is met ruim 50 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Opvallend is dat TikTok een sterke groei doormaakt onder 40-plussers, maar ook onder twintigers en jonge dertigers blijft het gebruik fors toenemen.

De bekende dansvideos op tiktok
De bekende dansjes op TikTok. (Snelste groeier)

Gebruik van sociale media wereldwijd

We beschouwen sociale media niet alleen als een bijzaak voor ons sociale leven, maar ook als onze primaire nieuwsbronnen, online winkelplatforms en nog veel meer. Wereldwijd 5 interessante statistieken die dit aantonen:

 • Een gemiddelde gebruiker van sociale media besteedt doorgaans ongeveer 2,5 uur per dag aan sociale media.
 • Ook wereldwijd spenderen mensen meer dan een derde van hun vrije tijd op sociale media, als je het omrekent. (Naast werk, studeren of slapen). 
 • Mensen op sociale media (16 tot 64 jaar) gebruiken gemiddeld 7 soorten sociale media.
 • Ongeveer 25% van de gebruikers kijkt naar producten om eventueel te kopen, de wereldwijde verkoop via sociale media is bijna $1000 miljard.
 • Een voorspelling is dat de wereldwijde verkoop via sociale media (social commerce) nog verder zal stijgen tot 3000 miljard in 2026.

aarde gebruikers wereldwijd apps
Gebruiker sociale media: Gemiddeld 2,5 uur per dag (wereldwijd).

Social media strategie inzetten voor bedrijf

Op basis van bovenste statistieken kan gerust geconcludeerd worden dat voor elk bedrijf of merk het gebruik van sociale media interessant is. In essentie is het belangrijk om rekening te houden met de volgende 5 punten:

 • Ken je doelgroep
  Begrijp wie je doelgroep is, wat hun interesses zijn en waar ze actief zijn op sociale media. Dit helpt je om relevante content te creëren en de juiste kanalen te kiezen.
 • Wees consistent
  Zorg voor een consistente aanwezigheid op sociale media door regelmatig te posten en te reageren op opmerkingen en vragen. Dit houdt je publiek betrokken en op de hoogte.
 • Creëer waardevolle content
  Plaats content die nuttig, informatief of entertainend is voor je doelgroep. Dit vergroot de kans dat mensen je volgen en je content delen.
 • Gebruik visuele elementen
  Afbeeldingen en video’s trekken de aandacht op sociale media. Zorg voor visueel aantrekkelijke content om je boodschap te versterken.
 • Meet en analyseer resultaten
  Gebruik analysetools om de prestaties van je social media strategie te meten. Pas je aanpak aan op basis van de verzamelde gegevens en blijf optimaliseren voor betere resultaten.

Personeel. Employer branding gaat met name om het beeld.
Begrijp wie je doelgroep is, wat hun interesses zijn en waar ze online zijn.


Hulp krijgen bij sociale media

Ben je op zoek naar een zakelijke partner met kennis van sociale media en die social media strategie goed en efficiënt kan inzetten? Dan zijn wij de ideale partner. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op of bekijk onze projecten. Wij vertellen graag over de passende mogelijkheden!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer berichten

Merken bouwen

Rick is de eigenaar van ZORM. Hij helpt merken te groeien en resultaten te behalen door onderscheidende logo’s en merkidentiteiten te ontwerpen, ondersteund door strategie.

Rick van Houten
Rick van Houten

Design & Branding expert

Nieuwe berichten
Goedkope hosting nodig?
Goedkope hosting nodig?
Onderwerpen