Wat is een Marketing Funnel? In 5 fasen uitgelegd

Marketing funnel

Een marketing funnel is een model dat de reis van potentiële klanten beschrijft. Vanaf het eerste contactpunt tot aan de uiteindelijke aankoop. Het idee achter de funnel is dat niet alle potentiële klanten direct klaar zijn om een aankoop te doen. Door potentiële klanten door verschillende fasen van de funnel te begeleiden, kunnen marketeers hen beter begrijpen en gerichte plannen op gebied van marketing leveren.

De typische marketing funnel bestaat uit 5 verschillende fasen:
  1. Bewustwording: In deze fase komt een potentiële klant voor het eerst in aanraking met jouw merk, product of dienst. Het doel is om bewustzijn en interesse te creëren.
  2. Interesse: Nadat potentiële klanten zich bewust zijn van jouw aanbod, willen ze meer informatie. Hier is het belangrijk om hun interesse vast te houden en hen te voorzien van relevante en waardevolle content.
  3. Evaluatie: Potentiële klanten beginnen jouw aanbod te vergelijken met dat van concurrenten. In deze fase is het cruciaal om hen te overtuigen van de waarde en voordelen van jouw product of dienst.
  4. Beslissing: Dit is het punt waarop potentiële klanten klaar zijn om een aankoopbeslissing te nemen. Het is belangrijk om hen te voorzien van de juiste informatie en eventuele twijfels weg te nemen.
  5. Actie: De laatste fase van de funnel is wanneer de potentiële klant daadwerkelijk overgaat tot aankoop. Dit kan variëren van een online aankoop tot het maken van een afspraak of het aanvragen van een offerte.
De typische marketing funnel bestaat uit 5 verschillende fasen
Interesse: Nadat potentiële klanten zich bewust zijn van jouw aanbod.
Doel

Het doel van een marketing funnel is om potentiële klanten te begeleiden door dit proces, vanaf het moment dat ze zich bewust worden van jouw merk tot aan de uiteindelijke aankoop. Door elke fase van de funnel te begrijpen, kun je gerichte marketingstrategieën en tactieken ontwikkelen om potentiële klanten effectief te bereiken en te converteren.

In een marketing funnel worden over het algemeen de volgende fases onderscheiden:
  1. Bewustwording (Awareness): In deze fase komen potentiële klanten voor het eerst in aanraking met jouw merk, product of dienst. Het doel is om bewustzijn en interesse te creëren. Dit kan worden bereikt door middel van marketingactiviteiten zoals advertenties, contentmarketing en social media.
  2. Interesse (Interest): Nadat potentiële klanten zich bewust zijn geworden van jouw aanbod, willen ze meer informatie en beginnen ze interesse te tonen. In deze fase is het belangrijk om hen te voorzien van waardevolle content, zoals blogartikelen, whitepapers, video’s of webinars, om hun interesse vast te houden en hen verder te betrekken bij jouw merk.
  3. Overweging (Consideration): In de overwegingsfase evalueren potentiële klanten jouw aanbod en vergelijken ze het met dat van concurrenten. Ze onderzoeken de kenmerken, voordelen en prijsstelling. Het is belangrijk om hen overtuigende informatie te verstrekken, zoals klantbeoordelingen, casestudy’s en productvergelijkingen, om hen te helpen een geïnformeerde beslissing te nemen.
  4. Beslissing (Decision): In deze fase zijn potentiële klanten klaar om een aankoopbeslissing te nemen. Ze hebben alle benodigde informatie en beoordelen de waarde van jouw aanbod ten opzichte van de concurrentie. Het is belangrijk om hen gerust te stellen, eventuele twijfels weg te nemen en te zorgen voor een soepele aankoopervaring. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door duidelijke call-to-action knoppen, een gebruiksvriendelijke website en een overzichtelijk bestelproces.
  5. Actie (Action): Dit is de laatste fase van de marketing funnel, waarin potentiële klanten daadwerkelijk overgaan tot de gewenste actie. Dit kan variëren van een aankoop doen, zich inschrijven voor een dienst, een offerte aanvragen of contact opnemen met het verkoopteam. Het doel is om de potentiële klant te converteren naar een daadwerkelijke klant en een succesvolle transactie te voltooien.
Klant gaat over tot koop
Actie: Succesvolle transactie voltooien.
Tot slot

Het is belangrijk om op te merken dat de exacte benamingen en stappen in een marketing funnel kunnen variëren afhankelijk van de specifieke strategieën en terminologie die worden gebruikt door verschillende bedrijven en marketingexperts.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer berichten

Merken bouwen

Rick is de eigenaar van ZORM. Hij helpt merken te groeien en resultaten te behalen door onderscheidende logo’s en merkidentiteiten te ontwerpen, ondersteund door strategie.

Picture of Rick van Houten
Rick van Houten

Design & Branding expert

Nieuwe berichten
Goedkope hosting nodig?
Goedkope hosting nodig?
Onderwerpen