Wat doet een grafisch vormgever? 4 voorbeelden

Wat doet een grafisch vormgever

Een grafisch vormgever is een persoon die werkzaam is in de creatieve sector. De werkzaamheden van een vormgever kunnen het beste omschreven worden als het verzorgen van de vormgeving van producten, zowel online als offline. Bij online, meestal websites, spreekt men van een webdesigner. Bij offline gaat het meestal over drukwerk, denk hierbij aan: visitekaartjes, boeken, tijdschriften, folders en affiches.

Het kan voorkomen dat er een verschil gemaakt wordt tussen een grafisch vormgever en een grafisch ontwerper, waarbij een grafisch ontwerper het hele proces uitvoert en een vormgever uitsluitend de vormgeving van een bepaald onderdeel verzorgt. Maar in de meeste gevallen bedoelen mensen met “grafisch ontwerper” en “grafisch vormgever” hetzelfde.

Wat doet een grafisch vormgever?

De werkzaamheden die grafisch vormgevers uitvoeren kunnen nogal variëren. Een bekend voorbeeld is het ontwikkelen van huisstijlen, waar een logo onder valt. Maar ook de lay-out en typografie voor bijvoorbeeld posters, flyers, brochures en kranten. Hiermee wordt vaak vormgeving in het algemeen bedoeld. In samenspraak met de opdrachtgever bepaalt een vormgever meestal het ontwerp en alle visuele aspecten. Keuzes die een grafisch vormgever maakt bij deze vormgeving bestaan onder andere uit het lettertype en de lettergrootte, maar ook de foto’s, illustraties en het kleurgebruik. Dit geldt voor zowel online als offline (drukwerk).

Grafisch vormgever maakt keuzes bij vormgeving
Een grafisch vormgever maakt keuzes bij vormgeving.

Welke kwaliteiten heeft een grafisch vormgever?

Vanzelfsprekend is een grafisch vormgever een creatief en artistiek persoon. Iemand die goed kan inschatten wat er visual mogelijk is en daardoor beeldend kan denken. Een idee moet kunnen worden omgezet in een beeld, dit op basis van waarneming en gevoel. Ook moet het mogelijk zijn om aan de hand van richtlijnen, vaak bij een project, vormen te kunnen bepalen. Analyseren en observeren zijn ook belangrijke aspecten voor het beste resultaat.

Grafisch ontwerpers moeten vaak samenwerken en communiceren met klanten en consumenten om ontwerpen te ontwikkelen die een bedoelde boodschap uitdragen. Ze werken ook samen met andere grafisch ontwerpers, marketeers, bedrijfsanalisten, schrijvers en programmeurs om succesvolle producten, campagnes of websites te creëren.

Welke kwaliteiten heeft een grafisch vormgever

Een grafisch vormgever aan het werk.

Welke 4 sectoren huren grafisch vormgevers in?

Grafisch ontwerp kan gezien worden als een onderdeel van branding en marketing. Hierdoor zijn grafisch vormgevers voor vrijwel alle bedrijven interessant. Deze 4 voorbeelden van bedrijven huren vormgevers onder andere in:

 • Adverteerders 
  Doorgaans hebben reclamebureaus een aantal grafisch vormgevers of ontwerpers in dienst. Meestal met verschillende expertises. Deze grafisch ontwerpers werken vervolgens samen met klanten om tot creatieve oplossingen te komen. 
 • Bedrijfs- en productreclame
  In verschillende sectoren hebben bedrijven grafisch ontwerpers nodig om hun merk te lanceren, versterken of up-to-date te houden. Bij bijvoorbeeld productie kunnen dit ook verpakkingen zijn.
 • Video en televisie
  Door de opkomst van Motion graphic design (Bewegend grafisch ontwerp) zijn televisie- en videoproductie-bedrijven steeds vaker opzoek naar grafisch ontwerpers die bijvoorbeeld advertenties en videoclips kunnen maken.
 • Internet en softwarebedrijven
  Online wordt steeds belangrijker. Grafisch ontwerpers worden steeds vaker gezocht voor beroepen zoals webdesign, en User Interface (UI) en User Experience (UX).

Bij ZORM helpen we bedrijven graag verder met grafisch vormgeving. Benieuwd naar voorbeelden of hulp nodig? Bekijk onze cases. Of neem contact op.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer berichten

Merken bouwen

Rick is de eigenaar van ZORM. Hij helpt merken te groeien en resultaten te behalen door onderscheidende logo’s en merkidentiteiten te ontwerpen, ondersteund door strategie.

Picture of Rick van Houten
Rick van Houten

Design & Branding expert

Nieuwe berichten
Goedkope hosting nodig?
Goedkope hosting nodig?
Onderwerpen