Succesvol online ondernemen met het Business Canvas: 9 stappen

succesvol online ondernemen business canvas

In de complexe wereld van het ondernemerschap is een helder en gestructureerd plan de ruggengraat van succesvolle ondernemingen. Het Business Model Canvas, is een krachtige tool die is ontwikkeld door Osterwalder en Pigneur. 

Het Canvas biedt ondernemers een gestructureerde benadering om hun bedrijfsmodel te visualiseren, te begrijpen en te optimaliseren. In dit artikel nemen we een diepgaande duik in het opzetten van een canvas en ontdekken we hoe het kan dienen als de ultieme gids voor ondernemers.

Wat is het Business Canvas?

Het Business Canvas is een strategisch management- en ondernemings-ontwikkelingstool die ondernemers helpt bij het beschrijven, ontwerpen, uitvinden en evalueren van hun bedrijfsmodel op één visuele pagina. Het canvas bestaat uit negen bouwstenen die samen een holistisch beeld vormen van hoe een bedrijf waarde creëert en levert aan zijn doelgroep. Deze bouwstenen omvatten:

 1. Klantsegmenten
  Definieer duidelijk voor welke doelgroep(en) je producten of diensten bedoeld zijn. Identificeer de behoeften en verwachtingen van deze klantsegmenten.
 2. Waardeproposities
  Beschrijf welke unieke waarde je aan je klanten biedt. Wat maakt jouw producten of diensten onderscheidend en aantrekkelijk?
 3. Kanalen
  Identificeer de manieren waarop je jouw waardeproposities bij je klanten brengt. Welke distributiekanalen gebruik je om je doelgroep te bereiken?
 4. Klantrelaties
  Bepaal hoe je relaties opbouwt en onderhoudt met je klanten. Welke strategieën hanteer je om klantloyaliteit te vergroten?
 5. Inkomstenstromen
  Specificeer de verschillende manieren waarop je geld verdient. Welke prijsmodellen hanteer je en welke inkomstenstromen zijn cruciaal voor je bedrijf?
 6. Key Resources (Belangrijkste Middelen)
  Identificeer de essentiële middelen die nodig zijn om je bedrijfsmodel te laten functioneren. Dit kan variëren van fysieke activa tot intellectueel eigendom.
 7. Key Activities (Belangrijkste Activiteiten)
  Definieer de kernactiviteiten die nodig zijn om je bedrijf draaiende te houden. Wat zijn de sleutelprocessen en operationele taken?
 8. Key Partnerships (Belangrijkste Samenwerkingen)
  Overweeg met welke externe partnerschappen je bedrijf kan profiteren. Wie zijn je belangrijkste leveranciers en strategische partners?
 9. Kostenstructuur
  Breng alle kosten in kaart die gepaard gaan met het runnen van je bedrijf. Wat zijn de belangrijkste uitgaven en kostenposten?
Het Business Canvas opzetten in 9 stappen.
Het Business Canvas opzetten in 9 stappen.

Hoe zet je een Business Canvas op?

1. Begin met klantsegmenten en waardeproposities

Identificeer duidelijk voor welke klantsegmenten je bedrijf waarde wil creëren. Definieer vervolgens de unieke waardeproposities die je aan elk van deze segmenten levert.

2. Vul de bouwstenen in 

Ga door elk van de negen bouwstenen en vul ze in volgens de specificaties van je bedrijf. Wees specifiek en beknopt om een helder beeld te creëren.

3. Visualiseer met post-its of software

Het Business Canvas kan op een fysieke poster met post-its worden gemaakt of digitaal met gespecialiseerde software. Kies de methode die het beste bij je past.

4. Itereer en pas Aan:

Een bedrijfsmodel is zelden in steen gebeiteld. Het kan veranderen naarmate je bedrijf groeit of verandert. Wees bereid om je canvas te itereren en aan te passen wanneer dat nodig is.

Vul de bouwstenen in voor jouw Business Canvas
Vul de bouwstenen in voor jouw Business Canvas

Voordelen van het Business Canvas

 • Visuele representatie
  Het Business Canvas biedt een visuele representatie van je bedrijfsmodel op één pagina, waardoor het gemakkelijk te begrijpen en te delen is.
 • Holisme
  Het benadrukt het belang van het bekijken van je bedrijf als een geheel, waarbij alle componenten met elkaar verbonden zijn en invloed hebben op elkaar.
 • Focus
  Door de gestructureerde aanpak helpt het Business Canvas je te focussen op de kernaspecten van je bedrijf en de essentiële strategische beslissingen.
 • Communicatie
  Het dient als een krachtig communicatiemiddel, vooral bij het betrekken van belanghebbenden zoals investeerders, medewerkers en partners.

Voordelen van een Business Canvas: Meer focus en betere communicatie.
Voordelen van een Business Canvas: Meer focus en betere communicatie.

Het Business Canvas is cruciaal en waardevol 

Het opzetten van Het Business Canvas of een ander businessplan is niet alleen een cruciale stap voor startende ondernemers, maar het is ook een waardevolle oefening voor gevestigde bedrijven die hun strategieën willen herzien. Door de negen bouwstenen zorgvuldig in te vullen, kunnen ondernemers een helder en beknopt beeld krijgen van hun bedrijfsmodel. 

Het Business Canvas fungeert als een routekaart die ondernemers helpt hun koers te bepalen, obstakels te identificeren en te streven naar duurzaam succes in een competitieve zakelijke omgeving. Maak gebruik van deze krachtige tool en geef je onderneming de nodige richting en focus voor groei en innovatie.

Een helder en beknopt beeld krijgen van jouw bedrijfsmodel.
Een helder en beknopt beeld krijgen van jouw bedrijfsmodel.
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer berichten

Merken bouwen

Rick is de eigenaar van ZORM. Hij helpt merken te groeien en resultaten te behalen door onderscheidende logo’s en merkidentiteiten te ontwerpen, ondersteund door strategie.

Rick van Houten
Rick van Houten

Design & Branding expert

Nieuwe berichten
Goedkope hosting nodig?
Goedkope hosting nodig?
Onderwerpen