Belang van goede afbeeldingen op website + 10 tips

Belang van goede afbeeldingen op website

Iedereen maakt tegenwoordig wel eens een foto, of het nu op vakantie is of in de achtertuin. Mooie momenten worden vastgelegd met de camera van de telefoon of een losse camera. Foto’s geven ons een fijn gevoel, een gevoel dat we dankzij een foto kunnen herbeleven. 

Goede afbeeldingen van groot belang

Voor bedrijven zijn goede afbeeldingen eveneens van groot belang, want ze trekken de aandacht van kijkers. Dit geldt zelfs voor slechte foto’s, maar dan met een vaak negatief effect. Niemand wil dat, maar helaas gebeurt het nog te vaak. Gelukkig kan dit voorkomen worden door zorgvuldig aandacht te besteden en de juiste keuzes te maken.

Sinds het begin van websites spelen foto’s al een cruciale rol. Een foto op een website trekt vaak onmiddellijk de aandacht van bezoekers. Als die foto niet aanspreekt of het gewenste gevoel niet overbrengt, kan een bezoeker in een fractie van een seconde weer vertrekken. 

Het is eigenlijk vergelijkbaar met de cover van een tijdschrift; die moet opvallen, want dat is het eerste wat mensen zien. In een tijd waarin alles snel en gehaast gaat, wordt het belang van aantrekkelijke foto’s en afbeeldingen alleen maar groter. Voor succesvolle websites is het dan ook essentieel om hier grondig over na te denken.

et belang van aantrekkelijke foto's en afbeeldingen alleen maar groter.
Het belang van aantrekkelijke foto’s en afbeeldingen wordt alleen maar groter.

Zichtbaar en vindbaar 

Het toevoegen van hoogwaardige foto’s of afbeeldingen aan de hoofdpagina of subpagina’s, zoals nieuwsartikelen, maakt een website niet alleen visueel aantrekkelijker, maar ook beter vindbaar voor zoekmachines zoals Google. 

Zoekmachines, meestal Google, indexeren artikelen of pagina’s gedeeltelijk op basis van bronteksten die zich in afbeeldingen bevinden. Daarom is het verstandig om alt-teksten aan afbeeldingen toe te voegen, wat de kans op een betere rangschikking in zoekmachines vergroot. Er is geen vaststaande regel voor het aantal foto’s of afbeeldingen dat gebruikt moet worden, aangezien elk bedrijf en elke branche uniek is. 

Afbeeldingen moeten passen bij boodschap 

Het aantal afbeeldingen moet dus in de ontwerpfase worden overwogen. Het advies is om afbeeldingen te selecteren die passen bij de gewenste boodschap. Een verkeerde keuze kan een negatief effect hebben, daarom is het verstandig om de afbeeldingen vooraf te testen bij een kleine of grote testgroep, zoals familieleden of vrienden, om hun reacties te peilen.

Het heeft een dubbel voordeel: goede afbeeldingen maken de website niet alleen mooier, maar ook beter vindbaar.”

Goede afbeeldingen

Afbeeldingen moeten passen bij boodschap
Tip: Afbeeldingen vooraf testen bij een kleine of grote testgroep.

Gebruik van stockfoto’s

De meest gebruikelijke en eenvoudige manier om goede foto’s of afbeeldingen te verkrijgen, is het gebruik van stockfoto’s. Er zijn tal van websites waar professionele afbeeldingen gratis of tegen een laag tarief beschikbaar zijn. Als er een geschikte foto of afbeelding op 1 van deze website gevonden wordt, mogen deze meestal ook nog bewerkt worden.

10 voorbeelden van websites met gratis foto’s:

 1. Pexels.com
  Meer dan 40.000 gratis foto’s, commercieel te gebruiken zonder toestemming.
 1. Stocksnap.io
  Meer dan 15.000 gratis foto’s, commercieel te gebruiken zonder toestemming.
 1. Pixabay.com
  Meer dan 5.000 gratis foto’s, optie voor extra commerciële foto’s tegen een kleine vergoeding.
 1. Gratisography.com
  Meer dan 1.000 gratis foto’s met een grappige artistieke stijl.
 1. Unsplash.com
  Meer dan 10.000 gratis foto’s met een artistieke invalshoek, met de optie om de uploader te bedanken.
 1. Stocksnap.io
  StockSnap biedt dagelijks nieuwe gratis stockfoto’s en heeft een handige zoekfunctie.
 1. Magdeleine.co
  Magdeleine biedt dagelijks nieuwe handgekozen foto’s van verschillende stijlen en onderwerpen.
 1. Picjumbo.com
  Picjumbo heeft een gevarieerde collectie gratis stockfoto’s die geschikt zijn voor verschillende doeleinden.
 1. Freepik.com
  Freepik biedt niet alleen foto’s, maar ook vectorafbeeldingen en andere grafische bronnen.
 1. Isorepublic.com
  ISO Republic heeft een gevarieerde collectie van gratis stockfoto’s en video’s.

Gebruik van eigen foto’s

Indien er budget beschikbaar is, met name voor grotere projecten, is het aanbevolen om te investeren in foto’s die gemaakt zijn door een professionele fotograaf. Dit garandeert exclusiviteit, aangezien concurrenten dezelfde foto’s niet zullen gebruiken. Hierdoor kan een bedrijf of merk zich onderscheiden van anderen. Het vinden van het perfecte beeld dat naadloos aansluit bij de tekst en boodschap is van onschatbare waarde. 

Foto’s van bedrijfsprocessen en medewerkers 

Een fotograaf kan ook bedrijfsprocessen en medewerkers op een professionele manier vastleggen, waardoor de professionaliteit van de organisatie breed wordt uitgedragen. Onderzoek heeft aangetoond dat klanten eerder geneigd zijn tot aankoop wanneer ze een gezicht zien bij het product of de dienst. Of er nou gekozen wordt voor eigen foto’s of stock fotografie, de kwaliteit moet altijd hoog zijn en aansluiten bij de rest van de content, met indien mogelijk een persoonlijk tintje.

fotostudio fotograaf eigen fotos
Inhuren van een huisfotograaf heeft veel voordelen.

Inhuren van een huisfotograaf (10 voordelen)

Het inhuren van een huisfotograaf voor je bedrijf kan verschillende voordelen bieden, afhankelijk van het type bedrijf en de doelen die je wilt bereiken. Hier zijn enkele potentiële voordelen van het hebben van een huisfotograaf voor je bedrijf:

 1. Professionele uitstraling:
  Kwaliteitsfoto’s kunnen je bedrijf een professionele uitstraling geven. Dit is vooral belangrijk als je producten of diensten online verkoopt, omdat klanten vertrouwen hebben in wat ze zien.
 2. Merkconsistentie:
  Een huisfotograaf kan ervoor zorgen dat al je visuele materialen, zoals websitefoto’s, sociale media-inhoud en marketingmateriaal, consistent zijn in stijl en kwaliteit, wat helpt bij het opbouwen van een herkenbaar merk.
 3. Productpresentatie: 
  Als je producten verkoopt, kan een huisfotograaf ze op een aantrekkelijke manier presenteren. Dit kan de verkoop stimuleren door potentiële klanten aan te trekken.
 4. Creatieve controle:
  Met een huisfotograaf kun je de creatieve controle behouden over je visuele inhoud. Je kunt specifieke visuele concepten en ideeën nauwkeurig uitvoeren.
 5. Tijds- en kostenbesparing:
  Hoewel het inhuren van een huisfotograaf initieel kosten met zich meebrengt, kan dit op de lange termijn kosteneffectiever zijn dan het steeds opnieuw inhuren van externe fotografen voor verschillende projecten.
 6. Snelle beschikbaarheid:
  Een huisfotograaf staat direct tot je beschikking wanneer je nieuwe foto’s nodig hebt, wat handig kan zijn voor last-minute projecten of marketingcampagnes.
 7. Begrip van je bedrijf:
  Een huisfotograaf die bekend is met je bedrijf begrijpt beter wat je wilt overbrengen en kan dit effectief vertalen naar visuele content.
 8. Aanpassingsvermogen:
  Een interne fotograaf kan zich snel aanpassen aan de veranderende behoeften van je bedrijf en kan direct inspelen op nieuwe trends en kansen.
 9. Unieke inhoud:
  Een huisfotograaf kan unieke beelden vastleggen die specifiek zijn voor je bedrijf, wat je onderscheidt van de concurrentie.
 10. Beeldbewerking en retouche:
  Een interne fotograaf kan ook beeldbewerking en retouche uitvoeren om ervoor te zorgen dat alle visuele content van de hoogste kwaliteit is.

Fotografie foto maken
Een hogere omzet is mogelijk met een professionele website met goede afbeeldingen.

Ook een website laten maken met goede fotografie? 

Een hogere omzet is mogelijk met een professionele website. Goede afbeeldingen zijn hierbij dus essentieel. Doordat wij veel ervaring hebben met het bouwen van websites op maat, helpen we onze klanten altijd snel en efficiënt online! 

Wij zorgen ervoor dat het maximale rendement uit een website gehaald wordt.
Het is belangrijk dat afbeeldingen en foto’s goed aansluiten op alles rondom een logo, de huisstijl.

Bekijk voorbeelden van projecten op de homepagina.

Wij helpen bedrijven graag verder, neem vrijblijvend contact met ons op om te kijken wat er mogelijk is!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer berichten

Merken bouwen

Rick is de eigenaar van ZORM. Hij helpt merken te groeien en resultaten te behalen door onderscheidende logo’s en merkidentiteiten te ontwerpen, ondersteund door strategie.

Rick van Houten
Rick van Houten

Design & Branding expert

Nieuwe berichten
Goedkope hosting nodig?
Goedkope hosting nodig?
Onderwerpen